Versuikerde honing vloeibaar maken.
- Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn).
- Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
- Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen.
Heeft het vochtgehalte en de tempertatuur ook invloed op de kristallisatie?
- Honing heeft een vochtpercentage van 15 tot maximaal 18 procent.
- Als het vochtgehalte hoger is dan 18 procent, is het geen zuivere of rijpe honing.
- Vanaf zo’n 17 procent zal de honing ook eerder kristalliseren. Maar de eerdergenoemde verhouding tussen glucose en fructose is het meest bepalend voor de kristallisatie van honing.
- Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie.
- Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren.
- Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden.
- Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn
Wat heeft kristallisatie met het rijpingsproces van honing te maken?
- Tijd beïnvloedt de rijping en dus kristallisatie van honing.
- Naarmate de honing langer blijft staan, rijpt de honing verder.
- Dit betekent dat de glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in de honing toeneemt.
- Bij een hogere temperatuur gaat dit sneller en de kristallisatie zal afnemen.
- Kristallen hechten zich op kleine deeltjes in de honing.
- Wanneer de honing fabrieksmatig gefilterd is onder hoge druk zal het aantal deeltjes afnemen en zal hierdoor de honing minder snel kristalliseren.
- Daarom kunt u het beter honing direct bij de imker kopen.