Selecteer een pagina

Versuikerde honing?

  • Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn).
  • Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
  • Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen.

Heeft het vochtgehalte en de tempertatuur ook invloed op de kristallisatie? 

Ik wil honing kopen
  • Honing heeft een vochtpercentage van 15 tot maximaal 18 procent.
  • Als het vochtgehalte hoger is dan 18 procent, is het geen zuivere of rijpe honing.
  • Vanaf zo’n 17 procent zal de honing ook eerder kristalliseren. Maar de eerdergenoemde verhouding tussen glucose en fructose is het meest bepalend voor de kristallisatie van honing.
  • Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie.
  • Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren.
  • Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden.
  • Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn

Wat heeft kristallisatie met het rijpingsproces van honing te maken? 

  • Tijd beïnvloedt de rijping en dus kristallisatie van honing.
  • Naarmate de honing langer blijft staan, rijpt de honing verder.
  • Dit betekent dat de glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in de honing toeneemt.
  • Bij een hogere temperatuur gaat dit sneller en de kristallisatie zal afnemen.
  • Kristallen hechten zich op kleine deeltjes in de honing.
  • Wanneer de honing fabrieksmatig gefilterd is onder hoge druk zal het aantal deeltjes afnemen en zal hierdoor de honing minder snel kristalliseren.
  • Daarom kunt u het beter honing direct van de imker kopen.
Ik wil honing kopen