Versuikerde honing?

  • Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn).
  • Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
  • Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen.

Heeft het vochtgehalte en de tempertatuur ook invloed op de kristallisatie? 

  • Honing heeft een vochtpercentage van 15 tot maximaal 18 procent.
  • Als het vochtgehalte hoger is dan 18 procent, is het geen zuivere of rijpe honing.
  • Vanaf zo’n 17 procent zal de honing ook eerder kristalliseren. Maar de eerdergenoemde verhouding tussen glucose en fructose is het meest bepalend voor de kristallisatie van honing.
  • Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie.
  • Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren.
  • Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden.
  • Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn

Wat heeft kristallisatie met het rijpingsproces van honing te maken? 

  • Tijd beïnvloedt de rijping en dus kristallisatie van honing.
  • Naarmate de honing langer blijft staan, rijpt de honing verder.
  • Dit betekent dat de glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in de honing toeneemt.
  • Bij een hogere temperatuur gaat dit sneller en de kristallisatie zal afnemen.
  • Kristallen hechten zich op kleine deeltjes in de honing.
  • Wanneer de honing fabrieksmatig gefilterd is onder hoge druk zal het aantal deeltjes afnemen en zal hierdoor de honing minder snel kristalliseren.
  • Daarom kunt u het beter honing direct van de imker kopen.