Wat is honing?

Het bekendste bijenproduct is honing. Tegenwoordig is men honing weer aan het herontdekken. Het is een zoetstof, met minder calorieen(1290kj/308kcal) dan kristalsuiker (1700kj/406kcal) en een zoetere, fijnere smaak.

Honing is een van de weinige levensmiddelen waar wij geen stoffen aan mogen toevoegen en geen stoffen aan mogen onttrekken. Honing is licht verteerbaar. Honing is vrij van toevoegingen, E nummers, kleur, geur en smaakstoffen. Het is een puur, eerlijk, eenvoudig product zoals de bij het verzamelt. Honing wordt herontdekt door: consumenten, voedingsconsulenten, kookgoeroes en sporters. Honing past in een goed, smakelijk en gezond voedingspatroon. Honing heeft een verzorgende werking op maag en darmen door de lichte antibacteriële werking. Door de natuurlijke suikers, mineralen en spoorelementen die in honing te vinden zijn, is honing goed opneembaar in ons bloed. Onze winkel heeft de exclusiviteit dat wij veel verschillende soorten honing op voorraad hebben en dat u bij ons de verschillen in soorten honing kunt proeven en ruiken. U zult versteld staan van de vele verschillende honing smaken. Heeft u vragen over honing? Stel ze gerust.

Van nectar tot honing

nectar verzamelen

  1. Het verwerkingsproces begint al bij het verzamelen van de bloemennectar.De bij gebruikt haar speciale, buisvormige tong om de nectar op te zuigen. Ze houdt een kleine portie van de nectar voor zichzelf ter dekking van haar energiebehoefte.
  2. Het grootste deel van de oogst wordt al tijdens de terugvlucht van de verzamelplaats naar de bijenkast bewerkt. In de speciale honingmaag wordenenzymen, organische zuren en andere stoffen toegevoegd.
  3. In de bijenkast wordt de nectar door middel van braken doorgegeven aan werkbijen. De honing wordt door deze bijen verder met enzymen verrijkt en het overtollige water wordt deels ontrokken.
  4. De bewerkte nectar wordt dan in de vorm van een druppeltje in een cel van de raat uitgebraakt.
  5. Tijdens het rijpen verdampt nog een aanzienlijk deel water uit de honing en krijgt ze een stroperige consistentie. Verse bloemennectar bevat ongeveer 70% water; volrijpe honing bevat nog slechts 18% water.
  6. De bijen verzegelen de raat met rijpe honing met een wasdekseltje.

Honingwinning

imker

Het afnemen van honing
Aan het wasdeksel herkent de imker of de honing rijp is voor de oogst. Als de kasten zwaar aanvoelen en de honingraten goed verzegeld zijn, gaat de imker de honing afnemen.

Het ontzegelen van de raten.
De bijen worden voorzichtig van de honingraat geschoven. Daarna verwijdert de imker de wasdekseltjes met een speciale vork.

Slingeren
Vervolgens worden de volle honingraten in een zogeheten ‘honingslinger’ of centrifuge gedaan, waarin de honing uit de raat wordt geslingerd. Op die manier worden de waardevolle bestanddelen van de honing niet beschadigd.

Honingverwerking

Het zeven (filteren) van de honing
Men zeeft de honing om verontreinigingen zoals wasdeeltjes, stuifmeelklompjes en andere onzuiverheden te verwijderen.

Het rijpingsproces : het zemen
Na het slingeren laat men de honing gedurende 3 tot 5 dagen in gesloten emmers staan, zodat de wasresten, deeltjes stuifmeel en andere vreemde deeltjes zich op het oppervlak kunnen verzamelen. Door de schuimlaag 1 of 2 keer te verwijderen ontstaat er een kristalheldere honing.

Honing enten
Door vloeibare honing te vermengen met een kleinere hoeveelheid vaste honing (enten) ontstaat er een crème-achtig, smeerbare honing. Het kristallisatieproces verloopt met andere woorden gecontroleerd. Afhankelijk van de honingsoort vindt versnelde kristallisatie plaats en ontstaan kleinere kristallen die de honing een crème structuur geven. Het voordeel hiervan is; dat het niet meer kristaliseert, en makelijk te verwerken is. U kunt bij ons de vele soorten honing proeven. U zult versteld staan van de smaak sensatie.