Natuurlijke pure honing van Natuurlijk-Westland.
Pure rauwe honing van Natuurlijk-Westland is om van te smullen.
Hoe wordt honing gemaakt?
- Een bij gaat van bloem naar bloem, en haalt daar nectar en stuifmeel (pollen) uit.
- Nectar is de basis van honing, zou je kunnen zeggen.
- Het bestaat voor 50% uit vocht.
- Bijen geven de nectar aan elkaar door, waardoor die in verschillende bijenmaagjes terecht komt.’
Honing mag niet te veel vocht bevatten, want dan gaat het gisten. - Door met hun vleugels te wapperen, en zo luchtcirculatie op gang te brengen, verdampen bijen het overtollige vocht uit de honing, en dekken het af met een wasdekseltje.
- De temperatuur en het vochtgehalte zijn dan goed, zodat de honing lang bewaard kan blijven.
- Als de honing nog niet goed verzegeld is, laat de imker het raat nog even hangen, zodat bijen de honing goed kunnen afleveren.
Hoe verwerkt een imker de honing?
- De imker haalt een deel van de raampjes met de verzegelde honing uit de kast (een ander deel blijft achter als voedsel voor de bijen.)
- De honing wordt dan verwerkt op kamertemperatuur.
- De raampjes met raat worden rustig rondgeslingerd in een soort centrifuge.
- Als je honing boven de 40 graden verwarmt (bijvoorbeeld om het sneller te kunnen verwerken), dan verdwijnen de gezonde stoffen.
- Daarom spreken we wel van ‘koudgeslingerde’ honing.
- Er mogen geen wasdeeltjes in de honing terecht komen.
- Om dat te voorkomen, zeven we de honing altijd voordat ze in potjes gaat.
Hoeveel water zit er in honing?
- In pas geoogste honing zit gemiddeld 17% vocht.
- Daarmee is de honing 2 jaar houdbaar.
- Maar als honing 20% vocht bevat, is het maar 3 maanden houdbaar.
- Een paar procenten maken dus al een heel verschil!
- Ook in de winkel, en later voor de klant geldt: sluit de emmer of het honingpotje altijd goed af, zodat het niet kan gaan gisten.
Pollen en de smaak van echte honing van Natuurlijk-Westland.
- Soms hou je een potje honing omhoog en dan kunt je er prachtig doorheen kijken.
- Je zou dan niet zeggen dat er stuifmeel (pollen) in zit.
- Toch is dat altijd het geval, en de aanwezigheid van die pollen bepaalt grotendeels de specifieke smaak van de honing.
- De pollen kunnen we meten, zeker bij ‘monoflorale’ honing.
- Dit is honing waarbij de bijen nectar hebben gehaald uit één specifieke bloem- of bloesemsoort. Zoals acaciahoning, zonnebloemhoning of klaverhoning.
- En in pollen zitten veel eiwitten en vitamines, die je energie kunnen ondersteunen.
Zitten er gezonde stoffen in rauwe honing van Natuurlijk-Westland?
- In honing zit veel suiker, voor ca 80% bestaat het uit natuurlijke (niet toegevoegde) suikers.
- Die suikers heten glucose, fructose en maltose.
- Honing is gezonder dan suiker, want het bevat meer: in honing zitten ook pollen, enzymen, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor de mens. Die vind je terug in je potje honing, als het op de goede manier verwerkt is.
- De gezonde stoffen verdwijnen als de honing wordt verhit boven de 40o.
- Een goede reden om honing bij het verwerken niet te verhitten.
Zoveel verschillende soorten pure honing bij Natuurlijk-Westland.
- U bent benieuwd naar de verschillende soorten honing die er zijn.
- De ene honing is meer een crèmeachtige, de andere honing vloeibaar.
- Maar hoe kiest u nou de juiste soort honing? Welke soorten honing u kiest hangt af van waarvoor u het gaat gebruiken en waar u van houd.
- Houd u meer van pittig of meer van zachte smaken?
- Honing is voor 100% een natuurproduct en kunt u het beste bij een imkerij kopen, omdat deze de honing niet verwarmen (of beperkt), waardoor alle mineralen en vitaminen in de honing blijven.
- Als een honing een bepaalde naam heeft betekent dat dat het voor een zeker percentage bestaat uit honing die getrokken is uit de nectar van deze gewassen.
Wat is de lekkerste pure honing bij Natuurlijk-Westland?
- De grootte van de pollen, en de hoeveelheid pollen in honing kan dus sterk verschillen.
- Door de tests weten we waar de honing vandaan komt (dat vertellen de pollen), of het vochtgehalte goed is en hoe lang je het kunt bewaren.
- En natuurlijk: hoe het smaakt!
- Want juist honing van één soort bloem heeft een heel specifieke smaak. Wat zegt de imker hierover? Ik hou erg van honing.
- In de yoghurt doe ik graag ✔ Acacia” honing kopen of ✔Westlandse bloemenhoning” kopen want dat is heel vloeibaar en lost lekker op.
- Maar op brood hou ik meer van een stevige honing die er goed op blijft liggen, zoals ✔Witte klaverhoning” kopen
- En het is heerlijk om ✔ Kastanje” honing kopen met een uitgesproken smaak te dippen bij bijvoorbeeld oude kaas, met een paar nootjes natuurlijk.