Selecteer een pagina

Manuka honing

De beste lekkernijen komen van dichtbij. Of toch niet? Manuka honing komt uit Nieuw-Zeeland, als je nog verder reist vanuit Nederland dan ben je alweer op de weg terug naar huis. Dan neem je uiteraard een paar potten Manuka honing mee, of een krat… Dit is niet zomaar een dertien-in-een-dozijn honing maar een uniek product dat alleen maar in Nieuw Zeeland wordt gemaakt. Naast de kenmerkende kleur is de smaak ook echt anders, daarnaast wordt Manuka honing geroemd om de gezonde eigenschappen. Hoog tijd dus om kennis te maken met deze exotische verleiding die je uiteraard ook in de Natuurlijk Westland webshop kunt bestellen. Wat betekent UMF of MGO en wat zijn Manuka honing ervaringen van klanten? Lees snel verder om erachter te komen!

Wat is Manuka honing?

Manuka honing is een monofloraal product. Dit houdt in dat de bijen in een omgeving zijn waarbij ze exclusief nectar van één plant tot heerlijke honing maken. Dit zorgt voor een unieke kleur, smaak en chemische samenstelling. De Manuka is een boom die lijkt op een struik. Als een gebied wordt kaalgekapt dan is dit de plant die als eerste begint te groeien. Als struik blijft de hoogte beperkt tot maximaal 5 meter maar als boom kan de Manuka tot maar liefst 15 meter hoog groeien. De plant heeft veel takken en kleine, groene bladeren met een stekel aan het uiteinde. De bloemen waar de bijen nectar vandaan halen zijn wit of roze van kleur met ieder 5 bloemblaadjes.

De bijen maken van de nectar Manukahoning, een honing met een donkere kleur en rijke smaak. Naast het herkenbare smaakprofiel wordt ook de antibacteriële en schimmeldodende werking geroemd. Veel mensen gebruiken Manuka honing als zalf voor uitwendig gebruik of als natuurlijke wijze om van allergieën af te komen. De werking is zelfs zo krachtig dat niet iedereen deze honing mag consumeren, daarover later meer informatie. Waarom is dit product zo populair? Hier zijn een aantal voordelen van Manukahoning:

  • Monofloraal product met unieke smaak
  • Antibacteriële werking
  • Schimmelwerende werking
  • Hoge concentratie essentiële vitaminen en mineralen
  • Kan huidproblemen verhelpen als crême
  • Kan verlichting bieden bij zweren of lichte brandwonden
  • Helpt natuurlijke weerstand te verhogen

De Manuka plant groeit alleen in Nieuw-Zeeland, de regering controleert alle Manuka honing die het land verlaat. De Active Manuka Honey Association heeft een standaard methode ontwikkeld om de kwaliteit van het product te testen. Dit is het UMF systeem wat staat voor Unique Manuka Factor (UMF). Hierbij wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van methylglyoxal, dihydroxyaceton en methylglyoxal. Dit zijn de stoffen die positieve uitwerking kunnen hebben op de gezondheid. Daarnaast is er de MGO standaard, er wordt bij deze methode alleen rekening gehouden met de concentratie methylglyoxal.

De naam Manuka moet eigenlijk geschreven worden als Mānuka met een liggend streepje op de letter ‘a’. Het betreft namelijk een woord uit de taal die de Maori spreken, dit is de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland. Toch is Mānukahoning niet een inheems product, de bijen die de honing produceren komen oorspronkelijk uit Europa. Dit is een insect dat door Westerse kolonisten naar de Nieuwe Wereld werd gebracht.

In Australie wordt de Mānuka plant de ‘Tea tree’ genoemd of in het Nederlands de ‘Thee boom’. Waarom is dat? James Cook gebruikte de bladeren van deze boom om er thee mee te trekken. Hoewel de plant nu voornamelijk wordt geteeld voor de honingproductie is de naam blijven hangen.

Manukahoning ervaringen van Natuurlijk-Westland.

Net zoals je ‘normale’ zaden hebt en ‘superfood’ zaden die extra veel belangrijke bouwstoffen bevatten is Manuka honing een ‘superhoning’. Standaard bloemenhoning biedt al een aantal positieve kenmerken, honing van de Manuka doet er nog een schepje bovenop. Het is met name de antibacteriële en schimmelwerende werking wat Manuka honing zo populair maakt. Er zijn in-vitro testen uitgevoerd waaruit bleek dat het actieve ingrediënt methylglyoxal helpt bij de behandeling van infecties. De antibacteriële werking is zelfs zo sterk gebleken dat het e-coli kan stoppen. Daarmee komt deze superhoning als winnaar uit de bus tegen de superbacterie. De Manuka honing ervaringen zijn in ieder geval zeer positief, dit horen we ook van onze klanten.

Het is van belang om te vermelden dat er geen medisch wetenschappelijke proeven op mensen zijn uitgevoerd. De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen zijn aangetoond, welk effect dit heeft op mensen is niet onomstotelijk vastgelegd. Ook kan de reactie per persoon anders zijn.

De unieke chemische samenstelling kan een nadeel hebben. Als je namelijk een bijenallergie hebt dan is het mogelijk dat Manukahoning ook deze reactie oproept. Als je ooit bent gestoken door een bij dan weet je waarschijnlijk al of je hier gevoelig voor bent. Als je niet zeker weet hoe jij reageert op Manukahoning begin dan met een klein beetje aan te brengen op de huid.

Wordt de huid rood, ontstaan er zwellingen of krijg je jeuk? Ga dan niet verder en neem eerst contact op met de huisarts.

Voor consumptie geldt hetzelfde. Proef een klein beetje, als je irritatie voelt in je keel, kortademig wordt of dergelijke symptomen ervaart laat dan onderzoeken of het van de honing komt. Gelukkig kunnen de meeste mensen zonder problemen genieten van die heerlijke Manuka honing met heilzame werking. Honing mag niet worden gegeven aan kinderen onder 1 jaar, dit geldt voor alle soorten honing.

We hebben al genoemd dat er twee standaarden zijn om de kwaliteit of beter gezegd concentratie van Manukahoning te bepalen.
De standaard waarden zijn:

  • UMF5+ / MGO83+
  • UMF10+ / MGO263+
  • UMF15+ / MGO514+
  • UMF20+/ MGO829+
  • UMF25+/ MGO1200+

Betreft het een pot zonder officiële waarde maar met de term ‘Actieve Manuka honing’? Dan is het een product met deze honing als ingrediënt maar het is geen zuiver product. Alleen met officieel keurmerk van de autoriteiten in Nieuw-Zeeland weet je zeker dat de natuurlijke concentratie actieve stoffen aanwezig is. Daarnaast weet je dan ook zeker dat die herkenbare smaak te proeven valt.

Manuka honing is niet goedkoop, laten we daar duidelijk over zijn. De vraag is groot maar de productie is beperkt. Zorg daarom dat je gecertificeerde potten koopt van betrouwbare herkomst. Op Natuurlijk Westland verkopen we hoge kwaliteit Manuka honing, de ervaringen spreken voor zich! Klanten zijn zeer enthousiast over de volle smaak, het sprankelende aroma en ook als natuurlijk supplement om gezonder en sterker te worden.

Ik wil Manuka honing kopen