Wat is Propolis?

Propolis is een uniek product van bijen. Het boekje ‘geneeskunde van propolis’ geeft veel informatie over dit mooie natuurlijke product. Het heeft een verzorgende werking bij vele problemen en is zeker het proberen waard. Inmiddels zijn er prachtige verzorgings producten op basis van propolis op de markt. Het bedrijf Propolia uit Frankrijk heeft al vele producten op de Nederlandse markt gebracht. In onze winkel ligt een catalogus met propolia. U kunt deze catalogus gratis ophalen. Kom gerust eens langs om te informeren.

Wat is propolis.?

Naast nectar, honingdauw en stuifmeel verzamelen bijen ook hars van bladknoppen en bloemknoppen. Propolis wordt door de bijen gemaakt door het mengen van boomharsen en was.

De boomharsen die de bijen gebruiken zijn voornamelijk deze van dennen, populieren en kastanjes. Bijen vliegen naar de bomen en gaan het hars ter plaatse mengen met was, pollen en lichaamssappen, zodanig dat het niet al te kleverig meer is en makkelijker te verhandelen is.

Bijen beschermen zich met propolis tegen bacteriën en schimmels. De term ‘propolis’ is afkomstig van het Griekse ‘voor de stad’. Voor de bijen is propolis een middel om de korf en het volk te beschermen tegen ongewenste indringers. Dit kan doordat ze alle spleten en gaatjes ermee gaan dichtmaken.

Samenstelling Propolis

Harsen 53%
Was 27%
Aromatische zuren Cinnaminezuur, caffdinezuur, myristinezuur, sorbinezuur, benzoëzuur en ferulinezuur
Vitaminen B1, B2, B5, B6, C, E
Mineralen Mn, Mo, Ni, Se, Si, Sn, Cr, Co, Cu, Fe, Mg, V, Zn, Ba, Sr, Ti, Al
Andere stoffen Flavonoïden (sterke biologische werking), lipoïden, vanilline

 Eigenschappen

Propolis is voor de bijen werkzaam tegen schimmels en bacteriën, daarom gebruiken ze het om hun bijenkorf te beschermen tegen dreigingen van buitenaf.Het wordt tevens vaak gebruikt als aanvullend natuurlijk antibacterieel middel in de alternatieve tandheelkunde en alternatieve geneeskunde.

Gebruik

  • Het gebruik van propolis is afhankelijk van de aangeboden vorm. De dosis en de samenstelling van het product staan steeds vermeld op de verpakking.
  • Baby’s jonger dan 12 maanden geef je best geen bijenproducten, dus ook geen propolis!
  • Propolis is geen geneesmiddel. Aarzel nooit om uw arts te raadplegen indien u twijfelt.

Dagelijkse dosis Propolis-tinctuur

Enkele druppels op een halve eetlepel honing, of op tong, op een stukje brood of op een klontje suiker of een glas water. Proppolis kan ook genomen worden ter verrijking van een gezonde en evenwichtige voeding.

1-3 jaar 1 druppel
3-6 jaar 2 druppels
6-12 jaar 3 druppels
> 12 jaar 4 / 5 druppels

Allergie

Eén op 1000 mensen is allergisch aan propolis. Daarom is het aan te bevelen om alvorens het product te gebruiken een eenvoudige test te doen door enkele druppeltjes op de rug van je hand te doen en open te wrijven. Wanneer de huid binnen de 24 rood uitslaat heb je een allergie aan propolis.

Raadpleeg altijd een arts bij twijfel!

Bewaren

Pure proppolis is onbeperkt houdbaar. De producten die door ons aangeboden worden zijn soms een verdunde vorm van proppolis waardoor de houdbaarheid van het product vermindert. Op al onze producten vind je een houdbaarheidsdatum.

Proppolis wordt in allerlei vormen aangeboden zoals: tinctuur op basis van alcohol en olijfolie, kauwstukjes, siroop, neusspray, mondspray, zeep, shampoo, tandpasta, deodorant, dag en nacht crème, proppolis poeder, proppolis capsules, lippenbalsem, propolis bonbon, propolis met honing.