Selecteer een pagina

Direct glazen potten bestellen ⇒

 

Fermenteren is het nieuwe werkwoord. Met glazen potten van natuurlijk-Westland.

  • Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel om het langer houdbaar te maken.
  • Maar fermentatie is ook een prachtige manier om smaken te veranderen.
  • Denk aan bier, brood, wijn, zuurkool, yoghurt, boter, kaas en zure room, maar ook vanille, koffie, thee, chocola, droge worst, tabasco, sojasaus zijn gefermenteerd. 30 tot 40% van het heerlijks wat we dagelijks eten is ontstaan door fermentatie.
  • Bij het fermenteren gebruiken we micro-organismen – bacteriën, schimmels en gisten – om moleculen af te breken, en zo ontstaan er allerlei nieuwe stoffen en smaken.

Zelf fermenteren is super eenvoudig, veilig en leuk om te doen.

  • Neem bijvoorbeeld een kilo witte kool, doe er 15g zout bij en sluit het luchtdicht af.
  • De melkzuurbacteriën zetten vervolgens de koolhydraten om in melkzuur.
  • De kool wordt zuurder en zuurder en na een week (bij kamertemperatuur) heb je zuurkool.
  • En wat voor witte kool geldt, geldt voor bijna alle producten die je kunt eten:
  • ze zijn met fermentatie allemaal eenvoudig om te zetten in magisch lekkere smaken.